Termenul “boem” (boho – prescurtarea cuvantului bohémienne de origine franceza) a fost asociat in anii 1860 cu miscarea prerafaelita, cu grupul de artişti fondat de Dante Gabriel Rossetti. Odata cu progresul anilor, Rossetti devine liderul miscarii, in urma abaterilor sale tot mai indraznete de la standardele normale. Odata cu stilul lui de viata neconventional s-a dezvoltat un adevarat fenomen in jurul sau, cercul lui de prieteni modelandu-si viata dupa actiunile si stilul sau personal.
Insa miscarea boema a avut nastere in Franta, la începutul secolului al 19-lea, cand artistii si creatorii au început să se concentreze asupra cartierelor de tigani de clasa mai joasa. Termenul “bohemian” a fost un termen comun pentru oamenii rromi din Franţa.
Krazy Kat Klub, Washington. DC, 1920 – loc în care se adunau artişti, muzicieni, atei, şi profesori
Multe persoane tind să confunde moda care rezultă din mişcarea boema cu moda hippie a anilor 1960. În contrast, boemul este descris ca practica de stil neconventional de către cei cu interese similare (de exemplu, muzică, literatură, artă, etc). Acest stil a fost asociat cu puncte de vedere neortodoxe, anti-politice sau sociale, care au fost adesea exprimate prin dragostea liberă, frugalitate sau sărăcie voluntară.
“Bohemian” inseamna o gandire si o filosofie de viata libera, care favorizează obiceiurile si vestimentatia neconventionala. În trecut, adeptii acestui stil adesea purtau îmbrăcăminte demodata, sfidand tendintele modei mainstream. Reflectând asupra stilului de moda boho-chic, în primii ani ai secolului 21, Sunday Times a oservat ironia in faptul ca fetele la moda purtau fuste cu imprimeuri florale si volanase, în speranţa de a arata boem, nomad, curajos şi non-burghez, în timp ce fetele de tigani erau sexy şi încântătoare tocmai pentru că nu le interesau moda.
La începutul secolului XXI, miscarea “boho-chic” a fost asociată iniţial cu supermodelul Kate Moss şi apoi, ca un stil extrem de popular în 2004-2005, cu actrita Sienna Miller. În America, stiluri similare au fost denumite uneori “bobo-”, “ashcan chic” sau “luxe grunge”, printre sustinatoarele lor aflandu-se Mary-Kate Olsen, Lindsay Lohan si Zooey Deschanel.
Nicole Richie
Jessica Szohr
Mary-Kate Olsen
Stilul boho se mentine si astazi, dovada fiind prezenta tendintei in colectiile marilor designeri pentru primavara-vara 2010:
Anna Sui
Missoni
via RFB
No comments:
Post a Comment